• Etusivu
  • HOBBYVERKSAMHET / HARRASTETUNNIT
    • Parkour
    • Film/ Elokuva
    • Musiikki/ Viulu, klarinetti
    • Keppihevosvalmennus
    • KESÄLEIRIT >
      • Leiriohjaajaesittelyt
      • Leirikuulumisia
      • Kuvataideleirit
  • Hobari/ PopUp ry
  • POPUP ry

TAIDETYÖPAJAT

Picture


Picture
Picture
SUKELLANKO SULLE HELMEN VALKEAN#OPETTELENAVIGOIMAAN#
VALOKUVATYÖPAJA

Kuvanlukutaitoa 1. - 9. luokkalaisille.
Nikkilän Sydämessä keskiviikkoisin klo 14.15-16.15


Lapsille ja nuorille luonnollisin oppimistapa on tutustua kuviin oman tekemisen kautta.
Taiteellinen tekeminen on samalla kertaa elämyksellistä ja havainnoivaa.

Valokuvaustehtävissämme harjoittelemme valokuvan ottamista, sen suunnittelua ja

tulkintaa, sekä kuvan käsittelyä.
Valokuvaamalla ja kuvankäsittelyllä voidaan avata erilaisia maailmoja ja samalla kannustaa koululaisia toisin kertomiseen ja omanlaisen tarinan luomiseen.

Ohjaajat valokuvataiteilija Ida Nisonen ja valokuvaaja Martiina Woodson.

Picture

Maalaustyöpaja

Viikottaiset työpajat Jokipuiston koululla, Sipoonlahden koululla sekä Nikkilän Sydämessä

Maalaustyöpajassa pääset tekemään suurikokoisia maalauksia: seinille, lattioille isoille pinnoille, kankaille sisällä ja ulkona.
Saat kokea mitä on maalata päästä varpaisiin siveltimellä tai vaikka käsin.  Liikumme koulun sisätiloissa ja teemme retkiä koulun ympäristössä, hyödyntäen myös maastoa maalauspaikkana. Opit käyttämään erilaisia siveltimiä, teloja ym. maalauksen työvälineitä ja opit monenlaisia maalauksen tekniikoita.
Onnen maalarit- maalaustyöpaja on osa Lilla Villanissa järjestettävää jatkokurssia, jossa rakennetaan kolmiulotteista teoskokonaisuutta nimeltä Onnellisten kylä. Kaikki kursseille osallistuneet pääsevät osaksi yhteisötaideteosta, joka huipentuu näyttelyyn Sipoon kulttuuritalo Lilla Villanissa keväällä 2017, joka on osana talon 110 -vuotis juhlavuotta.
Ennakkokokemusta maalaamisesta et tarvitse. Iloinen mieli riittää.


Jokipuiston koululla (os. Pilvilinnantie 7, 04130 Sipoo)
Maanantaisin klo 13.45-16

Sipoonlahden koululla (os. Neiti Miilintie 6, 01150 Söderkulla)
Keskiviikkoisin alkaen 7.9. (joka viikko) klo 13.45-16

Nikkilän Sydämessä (os. Iso Kylätie 8, 04130 Sipoo)
Torstaisin alkaen 1.9 klo 14.45-17


Picture
Picture

Hyvä Kylä - Tarinoita talosta 
ONNELLISTEN  KYLÄ  – taidetyöpaja

Picture
Lilla Villan/ Isosali
Loka-marraskuu 2016, tammi – helmikuu 2017
Tiistaisin 4.10 alkaen klo 13-16
Kohderyhmä: 1.-6.luokkalaiset lapset

”Hyvä kylä – Tarinoita talosta /Onnellisten kylä” –taidetyöpajan tavoitteena on pohtia lasten kanssa kodin merkitystä ja tutustuttaa lapsia kylämäiseen elämäntapaan. Kylä käsitteenä korostaa parhaimmillaan yhteisöä ja yhdessä tekemistä, lämpöä ja aitoa toisista välittämistä. Vuorovaikutteinen yhdessä oleminen, tekeminen ja vastavuoroinen huolenpito luo yksilölle – niin aikuiselle kuin lapsellekin - kokemusta turvallisuudesta ja kokemusta siitä, että ihminen on arvokas ja hyvä juuri sellaisena kuin on.

Kylän ja kodin teema houkuttelee miettimään inhimillisen elämän perusarvoja ja yksilön perustarpeita. Kylä rakentuu taloista, jotka mahdollistavat ihmisille kodin. Koti puolestaan on ihmisen pesä ja levon paikka. Koti ei läheskään aina ole itsestäänselvyys. Kodin määrittelee yksilö itse, kotiin liittyvät tekijät voivat olla hyvinkin erilaisia, koti on aina asujansa näköinen.

Nikkilän entinen Palokunnan talo ja sittemmin myös kunnantalona ja nykyisin Lilla Villan – kulttuurikeskuksena toimiva talo on ollut Nikkilän sydän jo 100 vuoden ajan. Kuten edellä todettiin, kylä koostuu useista taloista ja kylässä on usein myös yhteisön hengen ja ilmapiirin kannalta tärkeitä kokoontumispaikkoina toimivia taloja, taloja isolla teellä. Nykyhetkessä tämä entinen Palokunnan talo on edelleen juuri sellainen Talo aktiivisen Lilla Villanin toiminnan ansiosta. Lilla Villan on ajassa elävä ja monimuotoista kulttuuria eri-ikäisille kyläläisille tuottava ja edistävä toimintakeskus.

Työpaja on suunnattu 1.-6. luokkalaisille lapsille eli juuri sille ryhmälle, joka tulee toimimaan Sipoossa ja Nikkilän kylällä jatkossa aktiivisina yhteisön jäseninä ja luomaan parhaimmillaan kylälle ystävällistä ja erilaisuutta suvaitsevaa henkeä.

Hyvä kylä – Onnellisten kylä -taidetyöpajassa lapset pääsevät rakentamaan itse taloja sekä pohtimaan kotiin ja yhteisöllisyyteen liittyviä asioita. Työpajassa hahmotetaan konkreettisin keinoin jokaisen osallistujan oman kodin sijainti suhteessa Lilla Villanin sijaintiin, jolloin kokemus yhteisöön kuulumisesta vahvistuu. Kymmenen kerran projekti huipentuu viimeisellä tapaamiskerralla järjestettäviin kyläjuhliin, joissa yhteisen tekemisen riemu huipentuu ja taloja päästään yhdessä ihastelemaan!

Lilla Villanissa toteutuvassa iltapäivätoiminnassa tuodaan esiin myös työn ja levon tärkeää suhdetta harjoittelemalla sopivin annoksin olemista, rauhoittumista ja rentoutumista. Jokainen osallistuja saa itselleen ”oman huoneen” eli matto-huopa-tyyny-setin, jonka avulla pysähtyminen on helpompaa ja sitä työpajan tapaamiskerroilla konkreettisesti erilaisin lapsille sopivin keinoin harjoitellaan.

Iltapäivätoiminta toteutuu moniammatillisen työryhmän ohjaamana.

Ohjaajina ja sisällön suunnittelijoina toimivat pitkän linjan taidemaalari, yhteisötaiteilija, askartelunohjaaja Maikku Huovila ja monipuolinen kuvataiteilija Laura Kopio sekä psykologi Marika Kajander.

http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/taiteilijat/2997

http://ymparistotaide.fi/taidepankki/teokset/kummeli

https://www.facebook.com/MajbrittHuovila
Picture

AARRESAARI työpaja

Nikkilän Sydämessä (os. Iso Kylätie 8, 04130 Sipoo)
Tiistaisin  alkaen 6.9 klo 14.15-15.45 
(ei ti 01.11 ja ti 08.11)
Kohderyhmä: 2-6 lk. 
 
Aarresaari työpajassa lähdemme seikkailemaan kaukaisille merille. Tämän seikkailun aikana päästämme mielikuvituksen valloilleen piirtämällä, maalaamalla, tekemällä grafiikkaa, 
muovailemalla ja videoimalla. 
Löytääksemme kadonneen aarteen  tarvitsemme kartan ja niinpä teemme taitettavan ”Aarresaari” lautapelin pelinappuloineen.  Tutkimme myös Aarresaaren
kasvillisuutta ja eläimistöä piirtämällä  ja maalaamalla. Minkälainen ja minkä niminen alkuasukasheimo Aarresaaressa asustaa?  Heimon juhlanaamiot valmistamme paperimassasta. 
Heillä on myös omat rytmisoittimet, joita alkuasukkaat käyttävät tanssiessaan yhdessä kylänsä juhlilla. Mutta minkälainen aarre saaren uumeniin kätkeytykään? Siitä voit tehdä kirjeen, joka kulkeutuu pullopostin muodossa eteenpäin…merirosvoille. 
Lopuksi naamioidumme merirosvoiksi ja kuvaamme hassunhauskan videon vaikkapa koulun websivuille tai someen.


Ohjaajana kuvataiteilija, taideopettaja Tiina Kolehmainen

Kevät 2017

Tulevia työpajoja

Picture

Palloja ja viivoja

Tutustumme abstraktiin taiteeseen taiteilijoiden Stig Fredikssonin (pallomaalari) ja Jacod Dahlgrenin(tuhannen raitapaidan omistaja) kautta.

Puhallamme ja maalaamme saippuakuplia. Viivamaalauksissa tutkimme, kuinka saamme aikaiseksi elävää viivaa eri väreillä. Tavoitteena on löytää herkkä, elävä ja vahva viiva, joka 
ohenee ja paksunee, rytmittyy pitkiksi tai ohuksi viivoiksi, kaariksi ja pinnoiksi. Taiomme aikaansaannoksistamme paperilyhdyn ja abstraktin (ei esittävän) maalauksen vaikkapa t-paitaan.

Kuvituskuva musteella ja siitä poptaideteos

Elina Merenmiehen kasvoaiheisten mustepiirustusten innoittamina teemme  ilmaisullisen ja jännitävän kasvotutkielman, josta löytyy jotakin todella yllättävää. Teemme ns. kuvituskuvan, joka saattaa paljastaa jotakin salaista tai jopa omituista piirrettävistä kasvoista/hahmoista. Tutustumme musteella piirtämiseen erilaisilla piirtimillä (tikku, bambu-,  kaisla-ja metalli kärkipiirrin ja sivellin. Käytämme myös ohutta/paksua tussia. Tutustumme laveeraamiseen musteella (ohuet ja paksummat akvarelli/mustesiveltimet, viuhkasiveltimet). Lopuksi Andy Warhoolin tapaan kuvituskuvasta tehdään useampiosainen poptaideteos kopioimalla ja maalaamalla.

Barokki tai rokokoo henkinen  muotokuvamaalaus eläimestä 

Taidehistorian kautta tutustumme barokin ja renessanssiajan muotokuviin.  Tutkimme ja piirtelemme eläinhahmoja, joiden pohjalta teemme muotokuvamaalauksen; villieläin tai lemmikkieläin puettuna rokokoon tai barokin ajan hengen mukaisesti.  Eläinmaalaus maalataan pohjustetulle kartongille/pahville vesiliukoisin pullo/akryylivärein.  Ja lopuksi maalaus ”kehystetään” paperimassalla, joka maalataan kullan väriseksi akryylivärein.
Picture
Picture

   Draama ja ilmaisu
  - työpajat ala- ja       
    yläkoululaisille

ALAKOULULAISILLE:
Lilla Villanissa

Maanantaisin (joka toinen viikko): 12.9, 26.9, 10.10, 24.10, 7.11, 21.11, 5.12
Luokat 1-3: klo 13.30-15 Mielikuvitusmylly
Luokat 4-6: klo 15-16.30 Draamapeli

Mielikuvitusmylly 1-3 luokat

Prinsessat, eläimet, oktonautit, ritarit, keijut –näihin kaikkiin ja moniin muihin hahmoihin tutustumme mielikuvitusmyllyssä. Kokeilemme erilaisia ilmaisumuotoja aistiemme avulla. Leikimme, kommunikoimme ilman sanoja, keksimme tarinoita, musisoimme ja maalaamme. Mielikuvitus on rajaton maailmamme. Kommunikoimme niin suomeksi kuin ruotsiksi.

Draamapeli 4-6 luokat
Mikä tekee tarinasta jännittävän? Mistä pahikset on tehty? Miksi hyvikset voittavat? Pelaamme päivittäin monenlaisia pelejä: jalkapallo, tietokonepelit, leikit, visailut, roolipelit jne.
Pelit rakentuvat usein tarinan ympärille. Draamapelissä luomme omia tarinoita ja tutustumme, mitä palasia sen rakentamiseen tarvitaan. Säännöt antavat kehyksen, jonka sisällä mielikuvitus on rajaton. Kommunikoimme suomeksi sekä ruotsiksi.


YLÄKOULULAISILLE:
Perjantaisin neljä työpajaa 28.10,11.11,18.11, 25.11 klo 14.30-16.30
Sipoonlahden koululla os. Neiti Miilintie 6, 01150 Söderkulla


Ilmaisulabra 7-9 luokat

Me kommunikoimme monella eri tavalla. Tekstaten, puhuen, moikaten, facettaen, vlogaten, mumisten, vaatetuksella, asennoilla, käsillä, ilmeillä, musisoimalla, kuvilla, hiljaisuudella…
Draamassa tämä kaikki yhdistyy ja voit löytää uusia tapoja ilmaista itseäsi. Keksitään, kokeillaan, tutustutaan, tutkitaan ilmaisun maailmaan ja nauretaan yhdessä. Kommunikointi kielemme on suomi ja ruotsi. 

Ohjaajina toimivat Mari Karjalainen ja Minna Valkama.


Mari Karjalainen


Olen ohjannut useita näytelmiä ja musikaaleja niin lasten kuin nuorten kanssa. Olen myös laulaja ja opetan laulua muun muassa Vantaan musiikkiopistossa. Seuraavassa ohjattavieni kommentteja, miksi kannattaa lähteä mukaan ilmaisutaidon pariin. 

”Kannattaa lähteä ilmaisutaidon pariin, koska sieltä voi saada uusia kavereita, lisää itsevarmuutta, esiintymistaitoja ja myöhemmin jopa ammatin. ” –Veera 15v.


”Se on niin kivaa. Siellä nauretaan ja tehdään hassuja juttuja.” –Kalle 9v.


Minna Valkama 

Jag har jobbat med både barn och unga i olika dramaklubbar och teaterprojekt både som dramalärare och regissör samt handlett grupper i att hitta på egna berättelser. Vi har gjort såväl egna pjäser som satt upp bekanta berättelser. Dessutom står jag även själv på scenen och ska snart igen turnera runt i Finland i olika skolor. Jag tycker att det bästa med drama är att få hitta på allt möjligt häftigt, skratta tillsammans och det att det blir bäst när alla samarbetar.


En av mina elever kommenterar så här om varför det lönar sig att pröva på drama:


"Drama klubben lär en massor av nya spännande saker som e roligt. Att ha fått vara med i klubben har jag lärt känna mig själv bättre :)"


Kuvat: Helsingin Kulttuurikeskus, Kanneltalo, Taideseikkailu Kaarelassa -kesäkurssi
Proudly powered by Weebly
  • Etusivu
  • HOBBYVERKSAMHET / HARRASTETUNNIT
    • Parkour
    • Film/ Elokuva
    • Musiikki/ Viulu, klarinetti
    • Keppihevosvalmennus
    • KESÄLEIRIT >
      • Leiriohjaajaesittelyt
      • Leirikuulumisia
      • Kuvataideleirit
  • Hobari/ PopUp ry
  • POPUP ry